Sy maskstygn

Vill ni veta hur man syr maskstygn, så skall jag försöka förklara här. Maskstygn ser ut precis som maskor man stickar, och är otroligt smidigt att göra på axlarna på tröjor.
Börja med att lägga stickorna och maskorna mot varandra. Föreställ er att den ena stickan är bakstycket, och den andra stickan framstycket.
Börja på detta sätt.
Nålen går in från ”baksidan” på stickan längst ifrån dig.
Nålen skall igenom 2 maskor på varje sida. Den ”Gamla” maskan, och en ny. Den gamla maskan är ju släppt ned, så man får kolla noga efter rätt ögla, stick in nålen genom den öglan och plocka sedan med en ny maska från stickan.
På stickan längst ifrån dig plockar du först upp den gamla maskan från höger mot vänster, och sedan den nya maskan ”vriden” som på bilden.
…så da var vi på denna sidan igen. Fortsätt på detta sättet tills alla maskor är borta, fäst tråden.
Du får en snygg sammanfogning av maskor!
Förutsätt att du drar tråden lagom hårt, strama tråden lagom för varje sida, så ser du fort hur det skall vara.
Lycka till!
Goood fredag….helg igen! Vad veckorna bara springer iväg!

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Sticktips. Bokmärk permalänken.

2 svar till Sy maskstygn

 1. Anna Lindström skriver:

  Hej Mia! Tack för en jättefin och inspirerande blogg och webshop. Kan man använda maskstygn enbart när man monterar ihop tröjor mm?
  Mvh Anna

  • admin skriver:

   Hmmm, ja. Jag tror det. Eller. Jag klippte ju upp en tröja runt hela magen/ryggen (rundsticka) för att jag tyckte den blev för kort. Då stickade jag upp 5 cm extra på underdelen, och sydde sedan med maskstygn ihop delarna igen. Osynligt! Så kan man ju i princip göra för att förlänga ärmar också.
   Men jag vet inget annat. Jag använder det mest på axlar. Mvh. Mia