Effektivt eller kanske inte/ garnbutiker eller inte?

…att bli sittande att sticka till 01.00 på natten. Hur effektivt är det?
Efter 6 timmars sömn,….jag är ju ineffektiv. Hjärnan går liksom lite för sakta! Så lika mycket som jag gjorde i natt, lika lite gör jag nu på morgonen!

Astrid och jag har börjat på vår nya tröja. Och planen är…samma garnkombination som LILY. Vi utgår från LILY och gör en liten vri på den, ‘BLACK LILY’.
Vi väljer flera och andra färger….Ja, ni får se hur det blir. Den kommer också att bli en gratis beskrivning att lasta ned som pdf. Och man kan använda vilket garn man vill, kolla stickfasthet bara. Vi har valt LINE och Mandarin i kombination. Det är en sommarkvalitet som blir väldigt fin ihop, och skön att ha på sig.

Annars skall jag berätta något som på ett sätt är lite tråkigt. Och egentligen en sak som jag inte har haft speciellt lust att uttala mig i. Men nu gör jag det också. För garnSverige, med risk för att trampa någon på tårna igen.
Det är svårt att få sålt butiken. Det är tråkigt.
Inte för min egen del för jag har bestämt mig för vad jag skall göra. Jag flyttar mitt lager till orten där jag bor och väljer att ge mig själv mera frihet i mina arbetstider vid att bara ha webbshop och att sticka/inspirera/blogga. Jag ger mig själv tid att hämta barn i skolan och vara med på fritidsaktiviteter.
Men det är mycket trist för Alingsåsborna som kanske kommer att förlora en jättefin garnbutik som har funnits i över 70 år!
Många har en dröm att ha en garnbutik, men folk vågar inte…..Det är för osäkert.

För Sverige har börjat handla direkt och jättebilligt. Lådvis med garn från utlandet!

Det är viktigt att handla i en garnbutik i SVERIGE OM ni vill ha kvar dom! Och har man en lokal garnaffär med ett sortiment/personal som man tycker om så tycker jag att det är viktigt att man handlar där.
Ja, men jag går ju över till att bara driva nätbutik….varför säger jag så då?
Det fins otroligt många i Sverige som bor på orter där det inte finns garnbutik. Och kanske man inte hittar det man söker i sin lokala butik, då är nätbutiker bra. Och hittar man inte det man söker så kan man alltid fråga!
Jag väljer nu i framtiden att försöka inspirera via min blogg och instagram, och jag skall nu framöver kämpa mot alla utländska nätbutiker.
Och vet ni vad?
OM näthandeln med garn från utlandet också fortsätter i samma takt så kommer jag att stänga webbshoppen också helt och hitta på något annat.
Det är bara att byta ut nystanen efterhand med andra prylar.
Vi kommer tillslut i Sverige att få ett ganska fattigt utbud av garnbutiker.
Många av er är fullt medvetna om detta. Och jag vet att i princip alla Ni som läser detta handlar i Sverige. Men vi måste hjälpas åt att prata om det. Jag har haft många kunder i butiken i det sista som pratar om att detta också är tema med väldigt skillda åsikter på Online-Stickkafé.
Handlar man direkt från utlandet själv så är man med på att tömma Sverige för garnbutiker! Så är det. Den som handlar från utlandet är inte ensam om det. Man gör även reklam för sina fynd via sociala medier vilket gör att flera och flera handlar direkt. Många bäckar små….

….konsekvensen av att köpa garn från utlandet….

Solen skiner idag ni, HÄRLIGT!!!

Ha en fin dag!

Mia

Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Nya garn & häften och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

22 svar till Effektivt eller kanske inte/ garnbutiker eller inte?

 1. Ingela Karlsson skriver:

  Tråkigt att höra, tycker dina blogg inlägg är så inspirerande att jag har funderat länge på att besöka din fysiska butik. Bor i Göteborg med flera bra garn affärer men tycker att det är roligt att vidga sina vyer. Jag handlar bara i garnaffärer, aldrig på nätet.

  • admin skriver:

   Hej! Och tack! : ) Roligt att höra att du gillar min blogg. Jag säljer ju också på nätet och jag handlar själv också mycket på nätet. Och det är ju olika hur känsliga de olika branscherna är. Garn är väldigt känsligt eftersom det är varor som inte kostar så mycket. Varje nysta kostar mellan 20 och 100:- och man skall sälja många nystan för att det skall gå runt. Därför är det viktigt att uppmärksamma detta tror jag. Sen skall man aldrig känna sig tvungen att handla någon stans. Det handlar ju om både sortiment och kemi med handlaren. Men bättre för Sveriges garnaffärer OCH grossister tillsammans om man väljer att handla i Sverige.

 2. Ruta Ett skriver:

  Jag kan bara hålla med dig! Ett jättebra och viktigt inlägg. Det gäller att bestämma sig för hur man vill ha det!
  Jag har delat ditt blogginlägg i alla stickgrupper jag är med i på Fb. även Online-stickcafé!

 3. Lena Buhr skriver:

  Hejsan ♥ ja, det är sannerligen svårt att bedriva företag i Sverige. Företagsdöden är enorm, då många väljer att handla billiga, suspekta varor utifrån….så få av oss som vill stödja vår egen kultur och lokala hantverk eftersom det utländska lockar och inbjuder till mer exotiska inslag. Tror man. För hur exotiskt är det inte, att få handla inhemsk ull? Från lyckligt betande djur i det fira, fira i vårt vackra hedniska midsommarland!? Vem vill inte själv ta ullen, känna den mellan sina näder, karda och färga för att sedan njuta av sitt resultat…hur många av oss drömmer om att kunna sitta på trappen till en riktigt bonnagård och handarbeta i solnedgången en ljummen sommarkväll eller sitta hemma i skenet av vackra ljus en kulen höstkväll och sticka på garner inköpta i vårt gamla hednaland? Kinesisk, snabbproducerade sorter med garanterade djurplågerier, spottar de fram billiga garner utan tanke på äran att få värna om materialet….här, har vi inga garnbutiker inom 3,5 mils radie och de två stackare som finns, är allt annat än trevliga….♥ hoppas det löser sig! Själv bor jag långt bort från lilla Garntua men visst blir man frestad att köpa den ändå ♥

 4. Lisen skriver:

  Ja du har så rätt, vi måste handla ”nära” när vi kan.
  Men jag som bor i landsbygd och den närmaste garnaffären har inte stort sortiment så jag handlar hos dig/er istället. Ni har en sån inspirerade blogg och butik. Glad att jag fann er på nätet.

 5. Yvonne Hugo skriver:

  Instämmer tillfullo med ditt inlägg. Det finns en garnmaffia i Sverige som tycker att det är fascinerande att beskriva hur mkt de handlar utomlands och gärna kör en vokabulär som bara de s k ”initierade” förstå. Jag har en gedigen hantverksutbildning och har arbetat med hantverk och design i många år. På den teoretiska sidan har jag möjlighet att doktorera i textil som nästa steg. Jag har alltid ansett att vi ska vara rädda om de resurser vi har i Sverige och vidarebefordra hantverket till kommande generationer. Den vokabulär vi använder anser jag också ska vara begriplig för alla. Snobberi och elitistiskt tänkande hör inte hemma i hantverket. Jag hyllar dig för din underbara och inspirerande blogg och ditt fantastiska sortiment. Att handla av dig har blivit en självklarhet för mig. Ha en god hantverkskväll.

  • admin skriver:

   Oj, vad många kloka kommentarer som kom här på detta inlägget. Väldigt roligt. Tusen tack!!!

 6. Maria skriver:

  Så bra skrivet. Jag länkar från min blogg, hoppas det är ok!

 7. Pia Helmersson skriver:

  Jag är glad och tacksam för att ni finns ni som orkar driva era butiker. Jag väljer själv både att handla i butik och på nätet ifrån Sverige.
  Mest i butik, där jag känner att det finns så mycket inspiration. Jag kommer att följa dig och Astrid i fortsättningen och försöka påverka på Facebook att handla i Sverige.
  Jag tror att lösningen är att hitta människor som förstår helheten, hur vi påverkar vår omvärld genom våra handlingar både i stort och smått.
  Stor kram Pia

 8. Josefin skriver:

  Det finns ju inget mer underbart än garnbutiker! visst kan beställa något roligt från utlandet ibland, men då inte för att det är billigt, utan för att det är precis det garnet man vill ha. Men annars är det lokala butikerna som gäller, helt klart!

 9. Elizabeth skriver:

  Jeg er så enig med deg. Selv bor jeg på landet og har ikke garnbutikk, men både Coop Extra og Rema1000 (livsmedel) har litt garn men kanskje ikke så stort garnutvalg.

  Når jeg er i Tromsø, som ligger to timers kjøring herfra, kjøper jeg garn i garnbutikkene som finnes der. Tromsø har ihvertfall fem garnbutikker pluss garn i enkelte livsmedel. Det skulle bli veldig trist om garnbutikker i Norge også forsvinner.

 10. Lena skriver:

  Ett mycket bra inlägg som nog lämnar lite eftertanke hos många!
  Mvh ”NedergårdsLena”

 11. Cilla skriver:

  Anledningen till att jag har köpt en garn utrikes ifrån är att jag söker efter garnet på internet. Hittar jag det jag vill ha beställer jag det. Och inte har jag haft full koll från vilket land jag beställde. Det har bara varit tur att jag inte åkt på tull och skatt när jag handlat från USA. Vi pratade om detta vid stickcaféet innan jul och jag fick mig en sådan tankeställare. Jag har aldrig tänkt på konsekvenserna och jag kände mig lite dum för det borde man ju ha gjort. Jag tror det är så för många, man tänker sig inte för utan man vill bara ha garnet. Numera handlar jag från Sverige, lokala affärer och nätbutiker.

  • admin skriver:

   Ja, jag tror att många inte har tänkt att det har en sådan stor effekt som det har. Jag tror inte att alla bara är giriga, jag tror att det är som med dig med de flesta. Jag har många kunder som jag har pratat med som får en ny insikt. Ha det gott! /Mia

 12. Anna skriver:

  Kloka ord. Min närmaste garnbutik, som hade ungefär ditt sortiment med lite Sandnes, lite Rowan m m, fick slå igen till min stora besvikelse. Massor av kunder vände direkt i dörren när de förstod att butiken inte sålde Drops-garner. De gick inte ens in och tittade på det övriga sortimentet eftersom de överhuvudtaget inte var intresserade av något annat än Drops. Jag tyckte att det var jätteroligt att det fanns en garnbutik som inte sålde Drops utan hade en massa andra spännande märken.

  Där jag bor köper alla Drops-garner och nästan inget annat. De säger rakt ut att de inte har lust att betala mer än vad Drops-garnerna kostar och vilka butiker kan sänka sina priser på andra garner till de nivåerna?

  Lycka till i framtiden. Jag tycker det är synd att ännu en ”fysisk” garnbutik kanske läggs ner.

  • admin skriver:

   Hej! Oj, det har jag inte hört förut! Vad konstigt. Jag får ju otroligt mycket kommentarer i butiken att folk tycker det är jättekul att jag har ”annorlunda” garner än vad dom är vana vid. Men oavsett så är det tråkigt om trenden fortsätter åt det hållet vi ser i dag. OM min butik blir något annat än garnbutik så kommer jag att ha öppet för kunder i min webbshop i Floda ibland. Så man fortfarande har möjlighet att se och klämma på garn. Tack för din kommentar! : ) mvh. Mia

 13. Rebecca Lindholm skriver:

  Jag har handlat från en webbbutik. Men hon bor i sverige och hadde en fysisk affär då ialla fall. Jag var ung och den närmsta garnbutiken var två mil bort och de hadde inte vad jag sökte, skyttlar och tunnt tunnt garn för frivoliteter så det var superpraktiskt att kunna köpa från henne och hon har fortfarande sin webbutik men jag vet inte om hon fortfarande har den fysiska. Där jag bor nu så köper jag lite billiga skitgarner på rusta för projekt som inte är så viktiga, dom får bli som dem blir för ofta är det grejer jag alldrig gort förut och då vill jag inte slösa fint garn på nått som ofta inte blir så fint men när jag övat klart då går jag in i garnbutiken jämför garner, frågar om hjälp där det inte blev bra och får färgråd. Och det är då detblir så himla fint. Men jag har hittils aldrig beställt garner från utlandet utan har jag saknat nått och den lokala inte har haft det eller kunnat beställa in så har jag letat runt i svenska webbshoppar. Jag vill att garnet ska finnas där jag oftast är. Hemma i stan ^^

  • admin skriver:

   Hej! Man skall inte känna att man inte får. Man får faktiskt göra precis som man vill. Och i bland kanske man vill beställa från utlandet. Grejen är att det verkar som att det har blivit lite ”sport” i att handla lådvis med garn från utlandet (direktimportera) och sedan göra reklam för det på sociala media vilket i sin tur uppmuntrar flera att göra samma sak. Detta uppmuntrandet är det som är problemet. Att folk flest kanske inte tänker konsekvensen av detta storhandlandet. Och det är ju kunderna som bestämmer vad de önskar för urval i sin närmiljö. Jag ville bara sätta ett lite ljus på det. Men jag vill påpeka att man får handla var man vill, och man måste inte alltid handla hos sitt LYS. Jag tycker det är helt ok om folk kommer in till mig och säger att de har handlat i en annan butik (bara det inte är i Turkiet!) . Vi har ju alla olika sortiment. Mvh. Mia : )