Stickfasthet & sommarplagg


Idag finns så mycket att välja i av både beskrivningar och garn, och jag märker att många inte riktigt vet i vilken ände man skall börja.

Det finns massor av garn och inte lika många stickfastheter.
Det finns 3 ”vanliga” stickfastheter där man kan hitta väldigt många beskrivningar, och det är

22 maskor = 10 cm på stickor 3,5 mm
24 maskor = 10 cm på stickor 3,5 mm
27 maskor = 10 cm på stickor 3 mm

Sen kan man göra som man själv vill och hitta en egen stickfasthet.
Men när man skall sticka efter beskrivning brukar det alltid stå en stickfasthet, och det är dessa siffror man behöver kolla efter på garnnystanen.
På bilden här ovanför har alla 6 kvaliteer samma stickfasthet. 22 maskor ger 10 cm. Ibland på stickor 3, 3,5 eller 4
beroende på handlag.

Jag har tagit denna tröja som exempel. Den är stickat i ett hålmönster i ett garn med 22 m/10 cm.
Håljumper från häftet 1616 vardag . Det betyder att man kan alltså sticka tröjan i vilket som helst av dessa garn på bilden ovan.
ALLA funkar!  Hur vill du att din håljumper skall vara?
Alla dessa kvaliteer har olika egenskaper. Bomullen är sval. Merinoullen flexibel och stunsig. Alpackan är varm med fint fall och lite luden yta…
Här är de 6 olika kvaliteerna på bilden ovan. De har olika många trådar i sig, de är spunnit på olika sätt och de innehåller olika fibrer. Alla egenskaper gör det färdiga plagget.

Jag säljer ju allra mest av SandnesGarn i min butik. Jag har fler än 70 av deras kataloger i sortimentet, och för min del är det oftast att kunder vill sticka en modell från en katalog och köpa garn som passar till. Det är ju ganska enkelt.
Oftast är just det garnet designerna har valt det bästa valet. Ibland funkar det med andra kvalitéer. Ibland vill man gå emot och göra något eget. Ibland är kanske en modell i ett garn som är för varmt, för kallt, för sticksigt….

Då kan man byta!

Även på Ravelry, Garnstudio, Jarbo etc så ligger beskrivningar med stickfasthet. Det är alltså det man skall utgå ifrån när man väljer garn.

Dessa garn har en stickfasthet på 27 maskor på st 3 mm.

SISU (80% ull , 20% nylon) om det behövs något som är extra slitstarkt.
Tynn Merinoull (100% merinoull) som ger ett svalare helårsplagg, känns som bomull.
Alpakka Silke (70% baby Alpacka, 30% silke) om man vill ha det exklusiva uttrycket.
Mini Alpakka (100% alpacka) varmt plagg med fint fall och lite ludd på ytan.
Mandarin Petit (100% bomull) För ett svalare plagg. Till aktiva barn som blir fort varma, eller klimakterietanter?

Jag har många basgarn, det är stora färgkartor och jag hjälper gärna till om du känner att det bara blev ännu mera förvirrande nu.
Detta lär man sig ganska fort när man har stickat några plagg i olika kvaliteer.

Denna randiga tröja är stickat i Mandarin Medi 100% bomull. Man kanske bor där det är lite kallare och vet direkt att den måste jag ha i merinoull. Då är det bara att byta!

Har ni tänkt på vilken lyx det är att kunna sticka? Eller virka?

Har ni tänkt på alla de som inte kan det, och hur ofta hör man inte frasen  ”åh, jag skulle önska att jag kunde”.

Och jag har sett så många som från scratch. Alltså från att vara helt ovana att hålla i stickor har blivit riktigt proffsiga
på ganska kort tid!
Ja, jag har skrivit det förut. Men jag tycker det är så kul och fascinerande att se.
Det kan gå fort från inget till superbra i stickning.
Vill man, så är detta ingen konst.

Man väljer själv nivån när man väl har lärt sig grunderna.
Och intresse framför allt. Några är tekniska stickare. Som älskar avancerade mönster och svåra utmaningar.
Andra vill bara ha sig en gosig tröja. Min filosofi är ju: FINT garn – ENKEL modell

Som denna Waves tröjan som Astrid och jag gjorde för några år sedan. Världens enklaste stickning. I princip bara rätstickning, ganska stora stickor. Fint garn!
Beskrivningen på denna ligger gratis att printa ut i webbshoppen under vänstermenyn – astrid & mia.

Det är klart enklare om man har någon i sin närhet som kan förklara och visa ibland. Men det finns så mycket videos på nätet. Dels på Youtube, på garnstudio.com, på jarbo.se

Jag skall bara visa några nya bilder jag tog på några av mina sommarplagg. Det var ju iallafall några dagar som man kunde ha dom här i förra veckan. Jag passade på att tvätta dom då. Allegroplaggen hänger ju ut sig alltså, och blir ganska stora.
Men de drar ihop sig igen när de tvättas.


Detta är Capri Tee i det superfina Allegro garnet. Det är den första tröjan jag gjorde när jag fick garnet. Den är stickat runt i ett enkelt hålmönster med bara omslag och 2 ihop. När man kommer upp till ärmhålet delar jag och stickar fram och tillbaks upp till axlarna.
Såhär ser den ut på. Detta är färg 01 i den nedre halvan och en utgått färg 08 på den övre halvan.

Detta är Formentera top. Förra våren när SandnesGarn kom med massor av nya färger i Mandarin Petit så blev jag så sugen på att använda allihop på en gång!!! Jag rafsade med mig ett nytan av varje hem, + en trådrulle med Madeira Guld
och började virka. Det är mönsterrapporter, och färgrapporter. Denna säljer jag som KIT för 448:- och vill man ha en annan färgställning så löser jag det.

Här har jag t.ex satt ihop en i blå/gröna nyanser till en som frågade. Den finns i webbshoppen också.

Såhär ser den ut på. Jag tycker att den är skön hippieinspirerad, så den fick heta Formentera top. Ni som har varit på Formentera kan säkert förstå kopplingen. Den är virkat tätare från bröstet och upp så man inte behöver ha något under.

Sist ut idag är Daquiri. Denna är stickat i SOL Dégradé ett bandgarn i 100% bomull från Schweitsiska Langyarns.
Jag har ju bara gjort denna och en klänning i detta garnet.
Nu har jag precis skrivit en beskrivning på en slätstickat tät tröja också som Ingela skall sticka för mig.
Garnet randar sig själv. I år har jag inte denna färgen inne, men många andra fina som du kan se här.

Ja, våren är här. Idag gick jag i Säveåns dalgång som ju ligger precis bakom min butik. Det blir ju grönare och grönare för varje dag. Jag låg med rumpan i vädret och näsan ned i marken då en äldre man kom förbi och undrade vad jag letade efter….jag fotade ju som vanligt. Grodperspektiv är ju en favorit.

…det är helt fantastiskt nu. Jag har mycket att göra och mycket att tänka på. Jag skall gå på ett 2-dagars workshop om e-handel nu. Skall se om det är något som kommer upp som ger mig nya idéer eller tips.
Jag vill gärna höra  från er om det är något som stör när man handlar i webbshoppen. Jag vill ju gärna att det skall vara smidigt, men behöver lite feedback från er. Det är bara att klaga nu! Jag kommer bli glad för klagomål!

Så vet jag vad jag behöver räta till.

Ha en fortsatt fin vecka allihopa! Butiken är öppen som vanligt onsdag 15.00-19.00.

Själv är jag i Sandnes i helgen. Skall bli jättetrevligt. Jag återkommer med rapport från fabriken!

Stickkaféet med Astrid den 7/6 är fullt nu. Men man kan ju sätta upp sig på reservplatser ifall någon ångrar sig.
Vi blir 20 personer, det skall bli riktigt kul!

Hej så länge! /Mia

 

Det här inlägget postades i Mönster, Okategoriserade, Sticktips och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Stickfasthet & sommarplagg

  1. Malin Z skriver:

    Det här är precis varför jag handlar i princip allt mitt garn hos dig – Du är så inspirerande och generös med att dela med dig av kunskap, ideer och inspiration. Jag ser ständigt nya garnkombinationer, färgkombinationer på din blogg och på Instagram och nästan varje gång så kliar det i fingrarna av köp- och sticklust.
    Nu tror kanske ni att det här är en sponsrad kommentar, haha ;-), men det kan jag försäkra att det inte är!
    Jag ville bara dela med mig av hur nöjd jag är som kund 🙂