massor av strumpgarn GarnTua
massor av strumpgarn GarnTua

Är du ny på strumpstickning? Eller är du van, men stickar den gammaldagsa hälen och skulle önska du kunde sticka en sån snygg häl som vi så ofta ser nu för tiden? Den som går diagonalt….

Wooladdicts footprints strumpa 0003
Wooladdicts footprints strumpa 0003

I detta inlägget skall jag gå igenom alla tips jag kan komma på för alla från helt nybörjare till vana strumpstickare. Från garn och stickor, till stickning av häl. Det är ett ganska långt inlägg, så ta din tid, och kom gärna tillbaka till inlägget när du behöver : )

Strumpgarn hos garntua. Det finns 3 olika standard tjocklekar på strumpgarn, jag säljer endast den tunnaste, och tycker att man kan dubbla den för att få ett snäpp tjockare strumpor.

De tjockaste strumpgarnen har inte jag i sortimentet. Vill man ha extra varma strumpor skall man heller välja alpacka sockgarn   Det är en varmare fiber.

 

mille colori socks
mille colori socks

Eftersom att det finns 3 standard tjocklekar på strumpgarn så betyder det att det också finns 3 olika beskrivningar med olika maskaantal till dessa olika tjocklekar på garn.

Man kan säga 4-6 och 8 trådigt garn. Till stickor 2,5 mm – 3,5 mm och 4,5 mm

På bilden ser du ett tunt (4-trådigt) strumpgarn, och det finns MASSOR av olika på marknaden.
Här ser du ett med glitter i, Langyarns Mille Colori Sock & Lace Luxe
På alla tunna strumpgarn står det st 2,5-3 mm på banderollen. Att sticka strumpor på 2,5 mm stickor ger de tunnare ullstrumporna som du kan ha rätt på foten utan strumpa under, och du kan ha de i alla typer av skor. PRAKTISKT, och värmande!

 

Langyarns Alpacka soxx 0005
Langyarns Alpacka soxx 0005

Det blir inte speciellt mycket varmare att välja att sticka strumporna på st 4,5 mm (med ett 8-trådigt).
Om du vill ha VARMARE strumpor kan du välja strumpgarn med alpackafiber. Alpacka är ca 3-5 gånger varmare än fårull.

Jag upplever att de tunna är de allra mest populära strumporna.
Det finns MASSOR av gratis beskrivningar på nätet med olika varianter på strumpor.
Du behöver egentligen bara EN beskrivning, min ; )

I min beskrivning Mias Strumpor Alla Storlekar har du ALLA storlekar på samma ställe.
Det är den enda beskrivningen du behöver för att själv kunna ändra alla detaljer, som sticksätt och längd på skaft. Sen är det bara upp till din egen fanatsi att skapa!

Om du har en strumpbeskrivning till stickor 2,5 mm, och använder ett lite tjockare garn så kommer strumpan fort bli JÄTTESTOR. Står det st 3-4 mm på banderollen på garnet så skall du ha en annan beskrivning.

1.Passa på att ha en beskrivning som passar tjockleken på garnet.

fantasistrumpor
fantasistrumpor

Strumpgarn? Det är alla garn som innehåller ca 25% nylon och resten ull. Läs på banderollen så ser du om det är ett strumpgarn. Nylonet gör strumporna slitstarka.
Om du stickar strumpor i ren ull finns det risk att de går sönder fort. På bilden har mamma stickat ett par väldigt korta strumpor av restgarner, sen har jag tagit över och plockat upp och stickat långa skaft med restgarn av Mohair Luxe. Till skaften kan man använda alla typer av garn, men fötterna blir bäst med lite nylon.

Langyarns jawoll 0209

Vill du ha det extra slitstarkt så kan du sticka med Langyarns Jawoll 50 gram/210 m/ 70:-, där alla nystan kommer med en extra liten rulle med förstärkningstråd

Tråden är menat för häl och tå.

Langyarns Jawoll strumpgarn GarnTua
Langyarns Jawoll strumpgarn GarnTua

2. Att välja stickor:

Nu för tiden finns en uppsjö med stickor. Det mest basic som alltid har funnits är de vanliga grå strumpstickorna som är 20 cm långa, de kommer i set om 5 st.
Dessa fungerar alldeles utmärkt så länge garnet glider på stickorna. Om stickorna är modell äldre och är slitna så kanske de kan vara lite sträva. Då kan man använda dom som blomsterpinnar! ; )
Men vad skall du byta dom till?

addi strumpstickor
addi strumpstickor

Flera tycker det är svårt med strumpstickor och tycker att det blir skarvar av dom, de glider ut baklänges och är allmänt jobbiga att hantera.
Många väljer istället att ta en 80-100 cm lång rundsticka, och sticka ”magic loop”.

sticka magic loop
sticka magic loop

Ett annat alternativ är en rundsticka som är  bara 25 cm. Den är väldigt fiffig, men jag tycker det tar en stund att vänja sig vid att knappt ha något att hålla i. Själva stickorna som man håller i är endast 7 cm för högerhanden och 4,5 cm för vänsterhanden. Inget för den som har stela fingrar.

addi 25 cm rundsticka
addi 25 cm rundsticka

Jag stickar nu för tiden med den lilla rundstickan (jag har vant mig) på hela strumpan förutom häl och tå, då jag använder Addi Colibri.
Det finns så många olika sorters stickor nu som passar för olika garn och typer av stickning. De som glider ut bakvägen är de billigaste som även är ganska tunga. Det finns lätta material nu för tiden, de glider inte ut.

En bra grej är de KORTA strumpstickorna. De som endast är 15 cm, vilket gör stickningen med strumpstickor mycket mindre trasslig.

bambus och addi colibri strumpstickor
bambus och addi colibri strumpstickor

Dessa finns i bambus och metall – de kommer inte att halka ut bakvägen (om du inte stickar löst då)
Nackdelen med bambus till tunna strumpor är att de tunnaste bambusstickorna böjer sig lätt eller i värsta fall bryts av om man är lite hårdhänt.
Jag skulle rekommendera bambus på stickning där man inte skall ”ta i” något.
När man stickar strumpor är det lite hårda tag.

ADDI Colibri är bra för att de är tåliga, lätta och de har en spetsig och en trubbig ände. Och de är färgglada, det är trevligt att sticka med!
Men INGET MÅSTE. Har du strumpstickor liggande hemma, och inte möjlighet att köpa nya stickor så sticka med det du har.

Jag skall nu försöka visa i text och bild hur du får till den fina stickade hälen med förkortade varv och dubbla maskor. Efter hälen skall jag tipsa lite om olika skaft.

Hälen stickas i slätstickning. Hälften av maskorna skall bli häl, sätt de övriga maskorna som ”vilar” (sticka no  2 och 3) på en extra sticka.
Ett tips är att sätta de vilande maskorna på en rundsticka och låta stickorna hänga på insidan av skaftet så de inte är i vägen.

Fördela sedan resterande maskor på 3 stickor, till exempel 10 / 10 / 10 m om strumpan har 60 maskor på skaftet. (eller 8 / 8 / 8 för en strumpa med 48 maskor)

häl med förkortade varv del 1
häl med förkortade varv del 1, 10 m på varje sticka till hälen. 30 m vilar.

Del 1

Varv 1 (rätsidan): Sticka alla maskor (på alla 3 stickorna för hälen) med räta m från rätsidan. Vänd.

häl med förkortade varv del 1 gul
häl med förkortade varv del 1 – 10 maskor på varje sticka

Varv 2 (avigsidan): Gör en dubbel maska: Lyft garnet rakt upp på framsidan av arbetet (mot dig), den första maskan dras lite runt stickan och ser ut som 2 maskor. För stickan från höger in i den 1: a maskan (som ser ut som 2) och lyft av den/dom, samtidigt som du drar garnet spänt bakåt. Om garnet inte dras tillräckligt spänt bakåt uppstår senare hål i stickningen.
Sticka resten av maskorna aviga, inklusive den sista maskan (på alla 3 stickorna för hälen).

Varv 3: Gör en dubbel maska, sticka rm fram till den dubbla maskan från föregående varv (som lämnas ostickad), vänd.

Varv 4: Gör en dubbel maska, sticka avigt fram till den dubbla maskan (som lämnas ostickad), vänd.

Upprepa varv 3 och 4 tills de du har bara dubbla maskor på stickorna i sidan och vanliga maskor på den mittersta stickan. Halva hälen är klar.

sticka häl med förkortade varv
dubbla maskor på stickorna i sidan och vanliga maskor på den mittersta stickan. Halva hälen är klar.

Sticka nu 2 varv slätstickning i rundvarv med samtliga maskor, hälen och fotens övre sida.
Se till att de dubbla maskorna stickas ihop på 1: a varvet som 1 maska, dvs maskans båda maskbågar stickas rätt ihop.

 

 

häl med förkortade varv. 2 varv
häl med förkortade varv. 2 varv                                                                                                                      Du har nu åter igen det maskantalet som du la upp från början. Efter dessa 2 varv stickas hälens 2: a del så här:Del 2:                                                                                        Stickas över de samma 3 hälstickorna, maskantalet och fördelningen är det samma som när du påbörjade hälen del 1.
Varv 1 (rätsidan): Sticka rät till och med den mittersta stickans sista maska, vänd.
Varv 2 (avigsidan): Gör en dubbel maska, sticka återstående maskor avigt, även den mittersta tredjedelens sista maska, vänd.
Varv 3: Gör en dubbel maska. Sticka rätt fram till den dubbla maskan som nu stickas ihop till en maska direkt, sticka ytterligare 1 m rät från den 3:e stickan, vänd.                                                                                                                                             Varv 4: Gör en dubbel maska. Sticka avigt fram till den dubbla maskan, sticka den dubbla maskan avigt ihop till 1 maska, sticka ytterligare 1 maska avigt från den 1: a stickan. Vänd.
Upprepa varv 3 och 4 tills du har 2 dubbla maskor längst ut i kanten på hälen i varje sida.                                                                                                                                                Nu är hälen klar! Om du får lite hål i sidorna på hälen så kan du sy lite på insidan.
Börja sticka slätstickning runt igen och sticka ihop de sista dubbla maskorna som en maska på första varvet. Fördela maskorna på samma sätt som du hade dom när du stickade skaftet.
sticka häl med förkortade varv
hälen när del 2 är klar

Om du får lite för stora hål den första gången du provar att sticka denna hälen så förtvivla inte. Jag lovar dig att om du repar upp och gör den bara en gång till så klarar du den!
Sen vill du nog inte göra en ”gammaldags fyrkantig” häl igen.

Angående skaften till alla strumpor. Dessa kan du göra precis som du vill!
Bara du har rätt maskantal för det garnet du använder så kan du sticka jättekorta, mellanlånga eller långa skaft på dina strumpor.

Du kan sticka de i resårstickning helt ned till hälen, du kan även fortsätta resåren från skaften och ned på ovansidan foten. Det kan vara 1 rm, 1 am, eller 2 rm, 2 am. Eller vad du nu önskar.

Du kan sticka hela skaftet i slätstickning, då kommer du få en liten rullkant längst upp vilket kan vara fint på lite halvkorta strumpor till gympadojorna.

Jag tycker om ca 3 cm resår med 1 rm, 1 am längst upp och resten i slätstickning.

Du kan mixa med andra kvaliteter. Kanske ränder i glitter, paljetter eller mohair?

piti strumpa
piti strumpa

Här har jag stickat en strumpa med bruten mosstickning på hela strumpan förutom häl och tå.
Den heter Piti-strumpor.

Lite bilder på olika strumpor följer:

Wooladdicts footprints 0006 stickad ankelsocka
Wooladdicts footprints 0006 stickad ankelsocka

 

Reparera stickade strumpor
Reparera stickade strumpor

När dina strumpor får hål, så kan du spara skaften. Sätt saxen i en maska ovanför där hälen börjar -klipp i den ena maskan och peta upp så alla maskor runt hela varvet blir fria. Stick in stickor och sticka ny fot!

—————————-

I strumpan under har jag stickat en strumpa med en multifärgad tråd (utgått)
I skaftet har jag stickat 4 v bottenfärg, 2 v Mohair Luxe, 4 v bottenfärg, 2 v Mohair Luxe….

strumpor med mohair Luxe ränder
strumpor med mohair Luxe ränder

Det ger en fin effekt! Vill du åt några riktiga supermysstrumpor kan du sticka en tråd 4-trådig strumpgarn tillsammans med en tråd Mohair Luxe i hela strumpan! det blir gosiga och extra varma strumpor!

strumpor med mohair
strumpor med mohair

Dessa har jag stickat efter beskrivningen Your Choice socks på st 3,5 mm

Jag hoppas du fick något bra ut av att ha läst ända hit!

God strumpstickning, önskar jag dig!

kram, Mia : )

 

 

7 svar

  1. Hej Mia🍂☀️
    Tack för ett väldigt trevligt brev såhär på morgonkvisten.
    Bra tydlig beskrivning och många fina bilder,
    Jag har börjat på mina bruna sockor. Är fortfarande på skaftet. Hoppas klara detta…
    Med vänlig hälsning,
    Kristina 🍂🌸

    1. Vad roligt att höra! Jag hoppas bilderna på hälen kan vara till hjälp, du kommer klara det! Ha en fin söndag! Kram, Mia

  2. Hej! Efter mycket huvud bry på en sock- beskrivning jag har fått, har varit mycket svår att förstå. Men nu tack vare dig, efter många förklaringingar av andra sockbeskrivningar, kan jag nu få ihop hälen.
    Med vänliga hälsningar Anna Rydström

  3. Hej! Försöker lära mig att sticka strumpor med rundsticka men hur gör jag hälen då?
    Är det lättast att använda strumpstickor över hälen och sedan återgå till rundsticka? 🤔
    Mvh Lina

    1. Hej!
      Ja, precis. Hälen stickas fram och tillbaks. Just denna hälen har 2 varv som stickas runt alla maskor när du har stickat halva hälen. Sen sista halvdelen fram och tillbaks, och sen kan du återgå till rundstickning. Lycka till! Med vänlig hälsning,. Mia : )

      1. Hej igen!
        Jag har lite svårt att få till del 2.
        Om jag på varv 4 stickar avigt fram till den dubbla maskan och stickar ihop dessa, var hittar jag då den extra maskan som jag ska sticka från sticka 1? Är inte den dubbla maskan den sista på den stickan, alltså sista maskan på varv 2 och första på varv 3?
        Mvh Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hämta din gratis beskrivning

Signera upp för GarnTuas nyhetsbrev ÄlskaGarn så skickar jag beskrivningen för Direktörens halsduk till dig nu.

Limiterad beskrivning, finns bara på GarnTua!

Tack för att du gick med!

Dina gratis beskrivningar är nu påväg, kolla din mail inbox!

 

Kolla din skräpost/spam Om du inte hittar den (det kan ta upp till 5 minuter att skickas)