Okej. Hur syr Mia när hon monterar stickade tröjor?  Jag har lärt av mamma för länge sedan, och jag syr alltid på detta sättet.
Först lägger jag ned arbetet på en stor och plan yta. Jag lägger kanterna som skall sys ihop så bra det går kant i kant med rätsidan upp. Jag syr från rätsidan.

Hittar en ”ren” linje att följa, och syr från toppen och ned på detta sätt. Jag tar alltid ned nålen så det blir 2 tvärtrådar över, om man bara tar en tråd drar den sig gärna ut och det blir glest/håligt.
Detta sättet håller tråden på plats. Jag stramar inte, jag drar bara tråden precis så de delarna jag syr ihop möts.

Jag syr först ena sidan och sedan går jag lite snett nedåt på andra sidan och fortsätter så nedåt. Jag har samtidigt koll på att längderna jag skall sy ihop ligger jämnt. (så man inte syr för mycket på ena sidan så det blir snett, då får man ta upp och sy på nytt)

Sömmen blir i princip osynlig. Ja, det blir en liten kulle på insidan, men det syns inte. Kullen blir en jämntjock ”korv” som inte kommer att synas när du har på dig plagget.

Att sy i ärmar är inte lätt. Det kommer aldrig att bli lätt. Jag sydde i denna första ärmen 3 gånger innan jag blev nöjd. Då visste jag hur jag skulle lägga stygnen på den andra ärmen. Men jag gör på samma sätt. Rätsida mot rätsida. Jag tar en ganska lång tråd och början på toppen av axeln.
Jag syr ned en bit på framsidan, vänder och syr ned en bit på baksidan. Så varvar jag på detta sätt för att det skall bli perfekt.
Och du ser att jag fortfarande håller den rena linjen. Hoppa inte ut från den linjen du väljer.
Och välj inte en linje som är för långt ut i kanten. Det kommer att bli löst och inte se snyggt ut. Det gör inget om det blir lite tjockare på insidan, det syns ju ändå inte.

Lycka till!

Ha en god stick och virkvecka!

Mvh. Mia

2 svar

  1. Stort tack för monteringsbeskrivningen. Jag syr också ihop fr. rätsidan men inte riktigt som dig, ditt sätt var ännu bättre så får det bli i fortsättningen.
    Tack för en jättebra blogg.
    /Anna i V.ås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hämta din gratis beskrivning

Signera upp för GarnTuas nyhetsbrev ÄlskaGarn så skickar jag beskrivningen för Direktörens halsduk till dig nu.

Limiterad beskrivning, finns bara på GarnTua!

Tack för att du gick med!

Dina gratis beskrivningar är nu påväg, kolla din mail inbox!

 

Kolla din skräpost/spam Om du inte hittar den (det kan ta upp till 5 minuter att skickas)