knitted armwarmers
knitted armwarmers

Langyarns Mohair Luxe har varit mitt favoritgarn i många många år nu. Jag säger att om jag skall åka till en öde ö och stanna där för evigt och endast få ha med mig en kvalitet av garn- då blir det

Langyarns Mohair Luxe.

Japp, det gör det! Fortfarande. Det går före cashmere och Mias Suri. Om du vill veta mera om något du ser i inlägget så kan du klicka på alla bilder.

mohair luxe
mohair luxe

Varför? Kvaliteten är helt outstanding, och jag har stickat och virkat galet mycket med detta garn i så många år nu. Jag tröttnar aldrig på det! Och det håller sig så fint. Glansen, luddet….
Både i enkel tråd, dubbel tråd, och tillsammans med andra garn. Alla mina Södermalmfiltar, Eksjöfiltar och Fall & Love filten har jag virkat med SandnesGarn Alpakka Silke tillsammans med Mohair Luxe….

södermalmfilten
södermalmfilten
södermalmfilten closeup
södermalmfilten closeup

Fluffet blir så jämnt och fint. Langyarns Mohair Luxe är en lite fylligare Kidsilk kvalitet än vad vi oftast ser. Det vanligaste är att ett kidsilk nystan är ca 220 m/25 gram
Langyarns Mohair Luxe är bara 175 m. Så den kan stickas i enkel tråd med st 3,5 mm och man får 22 m/10 cm. Alltså en standard stickfasthet!
Färgskalorna i olika nyanser är magiska, och garnet håller en otroligt jämn kvalitet. Det finns nästan aldrig knutar på nystanet. Jag har ca 50 färger i lager av detta garn! Det är ett INSPIRERANDE garn helt enkelt. Det lockar en att skapa!

Mohair luxe basic tröja

Det finns flera beskrivningar till garnet, och här är en basic tröja stickat med enkel tråd.
Mohair Luxe finns i ca 50 färger, och även en variant med lite diskret glitter som heter Mohair Luxe Lamé. Den finns inte i riktigt så många färger, men ibland kanske man vill ha något extra festligt, då kanske man vill ha glittret.

Langyarns Mohair Luxe, GarnTua
Langyarns Mohair Luxe, GarnTua

Mohair Luxe är helt jämn i tråden, den ger ett väldigt exklusivt fluff, som håller sig efter användning och tvätt. Den går att repa upp utan problem när den är stickat!  (men, inte virkat)

Inspiration till virkade kuddar från GarnTua. Virkade i dubbel tråd Langyarns Mohair Luxe

Jag virkade kuddar till min soffa för 7 år sedan, de är lika fina än idag även om jag har suttit med dom i princip varje dag i alla dessa år.

Inspiration till virkade kuddar från GarnTua. Virkade i dubbel tråd Langyarns Mohair Luxe
Inspiration till virkade kuddar från GarnTua. Den rödoranga är virkat i dubbel tråd Langyarns Mohair Luxe, de andra i glittergarn med Mohair Luxe. Tofsar i Mohair Luxe.

Klickar du på bilderna så kommer du till ett blogginlägg med beskrivning till hur du gör dom.

Andra blandningar med Mohair Luxe:

oktröja-langyarns

oktröja-mias

Att sticka Mohair Luxe tillsammans med Langyarns Merino 400 Lace blir också en helt fantastisk kvalitet.  Denna oktröja som är en beskrivning från Langyarns är stickat i den kombinationen.
Det ser lite ut som en islandströja, men denna kan man ha på sig inomhus.
Den är mjuk och skön mot huden också.

Underbar kvalitet att sticka ihop dessa 2 trådar på st 5 mm. Det blir luftigt och lätt och ger
19-20 m/10 cm.

Jag stickade upp en annan tröja i samma komination: 366 Turtlesweater. Namnet blev för att efter att jag fotade denna med rund hals så stickade jag upp halsen till en turtleneck.
En anledning till att jag aldrig stickar en tröja ovanifrån och ner är just detta. Jag vill kunna justera och bestämma halsringningen tillslut. Då kan man även enkelt repa upp och ändra halsen om man skulle ångra sig eller tröttna.

366 turtlesweater
366 turtlesweater
366 turtleneck beige
366 turtleneck beige

Den färgen jag har på min tröja var en Mohair Luxe som fanns förut med Degrade färg. Den finns tyvärr inte kvar längre. Men jag har fotat massor av kombinationer i enfärgade till denna tröja.

Fäller det då, garnet? En vanlig fråga när det kommer till mohairkvaliteter.
Ja, det gör det i början. När man stickar med det, och sen en liten stund efteråt.
Det är helt naturligt, alla lösa fiber kommer att falla bort från alla långhåriga kvaliteter.

Jag är själv inte så känslig, men jag har dragit mina tröjor över svarta kläder flera gånger för att testa och det fäller nästen inte alls när man väl har använt och tvättat plagget ett par gånger.

Är du väldigt känslig mot garn som fäller så skulle jag bara avråda från alla långhåriga garn.

Detta garnet är ganska kostbart om man tänker pris per meter. Jag brukar att säga att man skall tänka på slutpriset på det plagget man skall göra. Då blir det alltid prisvärt om man jämför att man kanske skulle köpa samma höga kvalitet i en finare klädaffär.
Det är inte så ofta man ens kan hitta kläder i konfektion som har så hög kvalitet som de finaste garnena på marknaden. Tänk på det!

Ditt plagg är troligtvis helt exceptionellt!

Jag sparar varenda meter som jag har kvar av detta garn. Har jag snuttar kan jag sticka in det som ränder i skaftet på en strumpa tex. Ser lyxigt ut med de fluffiga ränderna.

Annars sparar jag bara allt och så kan man sticka sig en fin tröja med 4 trådar som man bara blandar hejvillt! Då kan man ha användning för snuttar som bara är några meter!

mohair luxe rest
mohair luxe rest

 

Langyarns mohair luxe rester
Langyarns mohair luxe rester

Jag har gjort en tröja av restgarn som heter Valparaisosweater kit

valparaisosweater
valparaisosweater

Den blev så bra, så jag fick göra KIT på den sedan : )

En sista fråga: Nopprar det sig?
Inte mycket. Jag skulle säga att det blir lite större lösa noppror där man skaver på tröjan. Som under ärmar, och på insidan mest. Dessa noppror river man enkelt av med fingertopparna. Ingen maskin.
Man behöver inte borsta upp den, den håller sig fin alltid.

Har du flera frågor kring garnet, eller har du erfarenhet av garnet får du gärna lägga en recension i webshopen under garnet!

Det är alltid bra för någon som inte känner till det, när man står och skall ta beslut.

Tack för att du har läst, om du har kommit hela vägen hit ned.

Ha en fin dag !

Ciao, Mia : )

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hämta din gratis beskrivning

Signera upp för GarnTuas nyhetsbrev ÄlskaGarn så skickar jag beskrivningen för Direktörens halsduk till dig nu.

Limiterad beskrivning, finns bara på GarnTua!

Tack för att du gick med!

Dina gratis beskrivningar är nu påväg, kolla din mail inbox!

 

Kolla din skräpost/spam Om du inte hittar den (det kan ta upp till 5 minuter att skickas)