tvätta stickade plagg
tvätta stickade plagg

Är detta något du tycker känns riktigt jobbigt? Är du rädd din fina stickade plagg skall förstöras?

Läs detta inlägget, så ser du att det inte är något problem.

Du är klar med det finaste plagget nånsin, din utveckling i din stickning har gjort att du har valt att köpa ett lite dyrare och finare garn än du har gjort förut.
Nu är det äntligen klart, och så fint!

Det är (tyvärr) ofta så att många använder sina stickade plagg lite mera sällan för att inte behöva komma till punkten då….det behöver tvättas!

Barnkläder speciellt. Många tar inte på barnen den fina handstickade tröjan för att den är så fin, och man vill inte förstöra den.

Jag säger: ”Använd dessa plagg så mycket det bara går! det är en så kort stund de passar, och låt barnet vara fint hela tiden : )  Plagget går att tvätta i maskin! ”

Det första du behöver göra
-är att titta på banderollen till garnet.
Där står det hur många grader ° garnet bäst tvättas på. Detta stämmer, tvätta aldrig i lägre temperatur än det som står på banderollen första gången.
Spara alltid banderoller tills du är färdig med plagget.
Om du skall ge bort ett plagg, ge bort en banderoll och en flaska flytande Y3  också (el annat liknande tvättmedel för fina fiber).

y3 present

Det är skillnad på bomull/linfiber och diverse ullfiber.
Bomull och lin tål ju i grunden 60-90°, men av olika anledningar kanske det står 40° på banderollen. Följ anvisningen, MEN skulle du använda en rest av något till en disktrasa så tål det varm tvätt.

Är det t.ex en bomullsfilt och det står 60° på banderollen så betyder det att du behöver tvätta det på 60° första gången. Detta är för att färger inte skall smitta över på varandra.

Jag har hört om ett barn som gick på Liseberg i sin nystickade Pippitröja i regnet, och den blev alldeles förstörd då det röda och blåa smittade av sig på det vita. Den borde ha tvättats innan.

OBS! Tvätta ALDRIG i lägre temperatur än vad som står på banderollen i första tvätten. Risk för att färg smittar av sig på varandra. (detta gäller speciellt bomull)
När ett bomulls/linplagg är tvättat en gång på sin rekommendera temperatur, kan du välja själv om du vill tvätta på tex 30 el 40° i fortsättningen.

Ett gemensamt tips för allt som är stickat är: Använd aldrig vanligt tvättmedel.
Vanligt tvättmedel är otroligt starkt och frätande, det är gjort för att lösa upp fett och fläckar vilket gör att det kan ”äta” små hål i alla finare fibrer.
Köp en flaska med flytande Y3, Milo, Grumme eller liknande för finare fibrer som ull och silke.
Dessa flaskor hittar du på hyllan i din mataffär.

TVÄTTRÅD ULLFIBER INKLUSIVE CASHMERE

vädra dina ylleplagg
vädra dina ylleplagg

Ull är självrenande.
Det behöver inte tvättas ofta, bara det vädras. Luften och luftfuktigheten för bort smuts och dålig lukt. Jag kan tvätta en tröja kanske 1-2 gånger i året.

Handtvätt eller ullprogram i maskin?
Jag använder mina stickade plagg väldigt oförsiktigt. Jag kan städa, laga mat och göra trädgårdsarbete i en cashmeretröja. Inget jag rekommenderar, men ofta råkar det bli så eftersom att jag nästan alltid har på mig stickat.

Då behöver plagget att tvättas.

tvättmaskin ai

Jag har testat att tvätta ALLA garn jag har haft i butiken upp igenom 14 år i maskin och det finns endast ETT garn som jag väljer att inte ta i maskin. Det är Cardiff Brushmere, alltså den borstade cashmeren. Det går att tvätta i maskin, men det blir lite ”platt”.

ALLT annat, även angora har jag tvättat på ullprogram 30° i maskin. Och allt har gått helt bra. Cashmere tvättar jag också i maskin.

tvätta stickat i maskin
tvätta stickat i maskin

Ett ullprogram i maskin är mera skonsamt än handtvätt. Hur kommer det sig?

Vi kan lätt knåda för mycket eller vrida. Hålla på för mycket när vi handtvättar. Det kan tova plagget.

OBS!!! För KALLT vatten, för VARMT vatten och SKÖLJMEDEL kan också tova ull.

Om du behöver tvätta för hand så passa på att temperaturen är ca 30°, blanda ut lite flytande Y3 i vattnet. Tvätta skonsamt, och krama ut vattnet av plagget.
Skölj, krama ut vatten. Skölj, krama ut vatten. Skölj, krama ut vatten.
Om det är speciellt önskvärt att fixera färgen i garnet lite extra kan man ha lite ättika i sköljvattnet, även i maskinen.

Alltså, se till att skölja mycket, så allt tvättmedel, överskottsfärg och ev smuts försvinner.

tvätta Cardiff brushmere
tvätta Cardiff brushmere

Efter tvätt: Lägg plagget att torka plant på en ren handduk, själv gillar jag värmegolv för då går det fort, men det kan även göra plagget lite extra platt. (så jag undviker det på tex SURI som jag vill skall vara lurvigt)   Forma plagget till önskad storlek när det är vått.
Lägg gärna en handduk över också. Det kommer ta en stund för plagget att torka. Byt gärna handdukar efter några timmar. Ditt stickade plagg kommer att hålla i många år om det sköts rätt.

OBS! Superwashbehandlad ull får INTE tvättas med sköljmedel! Vad händer? Det krymper och tovar ihop sig. Jag skulle säga att sköljmedel används inte överhuvudtaget ihop med stickat, möjlightvis till 100% LIN.

Ull blir mjukare när det tvättas, man behöver inte sköljmedel. Har du bra kvalitet på bomullsgarn, så håller även det sig mjukt.

vik ihop stickade plagg

OBS! Stickade tröjor får inte hänga på galge förutom när du vädrar det. Vik ihop och lägg i hyllan.
Vad händer om det hänger? Det sträcker sig och blir längre och längre.

Att tvätta Mia`s SURI: Jag tvättar surin i maskin på 30° ullprogram utan tvättmedel.
Jag upplever att det kan vara svårt att få ut allt tvättmedel av garnet vilket gör det lite plattare i utseendet.
Torka på handduk (ej värmegolv- det blir som ett strykjärn) Lägg handduk över.
Lyft och skaka plagget lite och byt handduk då och då för att behålla fluffet bäst möjligt.
Mias SURI blir platt när det ligger i skåpet, men det behöver inte borstas upp.
Fluffet kommer resa sig igen när du använder plagget.

Om du ändå vill borsta det, kan du använda en detangler hårborste med massor av små korta mjuka plastpiggar.

borsta upp Mias SURI
borsta upp Mias SURI

ATT BLOCKA STICKADE PLAGG

Tycker du att ditt plagg är ojämnt stickat? Då kan det hjälpa att blöta eller tvätta det. Det är ytterligare en fördel med att tvätta det innan det används.
När ditt plagg är färdigt monterat är det enklaste sättet att ”blocka” bara att tvätta det i maskin, och lägga det platt och forma.
Man slår 2 flugor i en smäck.
Dels tvättar man bort överskottsfärg och ev. smuts i garnet som man alltid bör göra innan användning, och hela plagget och alla sömmar ”plattar” ut sig och plagget blir  så slätt och fint.

Jag avråder ”blockning” med nålar och sträckning. Det finns ingen anledning att göra det förutom på möjligtvis en spetsstickat sjal.

Blockning är ganska gammaldags om du frågar mig. Förr i tiden gick det inte att tvätta stickade plagg i maskin. Det var ett stort jobb att tvätta en stor ylletröja. Så istället sprayade man sina plagg fuktiga, och nålade upp dom.
Det är en annan tid nu. Bättre garn, och bättre tvättmaskiner, och personligen tycker jag att man ”dödar” garnet lite när man sträcker ut och plattar till det mera än nödvändigt.
Bara att plagget blir blött och du formar det med händerna gör det riktigt fint.

Då jag hade butiken i Alingsås var det många som kom in och visade upp sina stickade plagg, och ganska ofta sa jag ” Du har inte tvättat det ännu!?” hela mitt ansikte sa
”-du är inte klar före den är tvättat!”
Det är väldigt lätt och se skillnaden på ett tvättat och ett otvättat plagg, och ALLA plagg som är stickat i hyfsat bra kvalitet blir mycket finare efter första tvätten.

Dålig kvalitet blir bara fulare och fulare för varje tvätt och det går ganska fort till att man har ett nopprigt plagg med taskig form.

Ta hand om dina stickade plagg, och du kommer ha dom i en evighet!

Var inte rädd för tvättmaskinen ; )

I ett annat inlägg skall jag ta upp temat noppror.

-ha det gott, Mia : )

 

 

3 svar

 1. Tack för alla tvättråd och tips. Jag är lite ”rädd” för att tvätta stickade plagg i maskinen. Men ska försöka ändra på det nu. Använder du tvättpåse?
  Mvh
  Barbro

  1. Hej!

   Ibland använder jag tvättpåse. Mest om det är plagg som kan sträcka sig väldigt mycket, som löst stickade plagg med viscoseinnehåll. Ibland också Suri för att det släpper en del ludd. Man kan använda tvättpåse om man vill vara lite extra försiktig, men då bör den ju vara ganska stor då. Mvh. Mia : )

 2. Tack!
  Skönt att höra från en expert att jag gör rätt. Mina stickkompisar skakar på huvudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hämta din gratis beskrivning

Signera upp för GarnTuas nyhetsbrev ÄlskaGarn så skickar jag beskrivningen för Direktörens halsduk till dig nu.

Limiterad beskrivning, finns bara på GarnTua!

Tack för att du gick med!

Dina gratis beskrivningar är nu påväg, kolla din mail inbox!

 

Kolla din skräpost/spam Om du inte hittar den (det kan ta upp till 5 minuter att skickas)